Voor de jaarlijkse filmavond van studievereniging ValC-hof is de keuze dit keer gevallen op Hiroshima mon amour. De avond wordt zoals altijd georganiseerd door ValC-hof en de faculteit Cultuur- en rechtswetenschappen van de Open Universiteit en vindt plaats in LUX (Mariënburg 38-39, Nijmegen). De gegevens voor aanmelding voor deze filmavond vindt u hier.

De film Hiroshima mon amour, Resnais’ eerste speelfilm, wordt algemeen beschouwd als een van de meest belangrijke, grensverleggende films van de twintigste eeuw. Ondanks de ingewikkelde inhoud en vorm van de film, sprak hij op internationaal niveau een groot publiek aan. De film won meerdere prijzen en het scenario van Duras werd genomineerd voor een Oscar. Hiroshima mon amour wordt niet zelden gezien als een ‘literaire’ film, in die zin dat hij erin slaagt een verhaal over te brengen op een wijze die de bijzondere zeggingskracht van literatuur evenaart. Resnais en Duras bevragen de manieren waarop wij als mensen zowel pijnlijke als mooie gebeurtenissen waarnemen en verwerken, en hoeveel invloed de ruimte waarin we ons bevinden daarop heeft.

Voorafgaand aan de film verzorgt filmliefhebber Alex Rutten een lezing. Hij zal zijn fascinatie voor deze film proberen over te dragen door in te gaan op de filmische technieken die Resnais heeft gebruikt en op de visie die uit de film spreekt op bovengenoemde thema’s. Voor dit laatste zal hij ook gebruikmaken van de tekst die Duras schreef voor deze film, die ook apart in boekvorm is verschenen.

Gegevens voor aanmelding

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.