Symposium-2022


Symposium Cultuurwetenschappen 2022

Op zaterdag 10 december 2022 organiseert ValC-hof in samenwerking met de Faculteit Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit en de AVOU haar twaalfde symposium. Dit jaar is gekozen voor een historisch thema.

De vraag die deze dag centraal staat, is of de jaren zestig een kantelpunt vormen in de geschiedenis zoals velen ons willen laten geloven. Vond er inderdaad een radicale omslag plaats in waarden en normen? Meer vrijheid en gelijkheid, minder taboes.

Kom naar deze dag, luister naar de lezingen en ga in discussie!

Sprekers
Het symposium wordt geopend door dagvoorzitter Herman Simissen, universitair docent aan de Open Universiteit.

  • Laura Visser-Maessen is docent aan de Radboud Universiteit en houdt zich bezig met het zoeken naar structurele oplossingen voor maatschappelijke problemen, met name racisme en ongelijkheid. Als allround Amerikanist heeft ze kennis van sociale, politieke en historische vraagstukken en hun culturele uitingen, constructies van ‘cultural memory’.
  • Patricia van Ulzen is freelance historicus op het gebied van kunst en architectuur. Ze richt zich vooral op culturele uitingen in steden en kijkt hoe kunst en architectuur het publieke domein beïnvloeden.
  • Jan Derksen is klinisch psycholoog en universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit en professor aan de Vrije Universiteit Brussel. Ook schrijft hij regelmatig kritische artikelen in NRC, Volkskrant en Trouw. Hij verkondigt in de pers regelmatig eigenzinnige opvattingen over diverse onderwerpen.
  • Geert Buelens is hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. Hij kreeg meerdere onderscheidingen voor zijn literaire werk en is auteur van De jaren zestig: Een cultuurgeschiedenis.

Adres
Het symposium vindt plaats op de campus van de Radboud Universiteit in het gebouw waar de Open Universiteit gevestigd is, Erasmuslaan 9, zaal 1.10.

Programma

10:15 uur Ontvangst en koffie (inloop)
10:45 uur Opening door dagvoorzitter Herman Simissen
11:00 uur Bijdrage van Laura Visser- Maessen
11:45 uur Bijdrage van Patricia van Ulzen
12:30 uur Lunch
13:30 uur Bijdrage van Jan Derksen
14:15 uur Bijdrage van Geert Buelens
15:00 uur    Theepauze
15:30 uur    Debat
16:15 uur    Borrel


Graag aanmelden vóór 1 december 2022; de kosten voor deelname zijn 32,50 euro voor CW-studenten en introducés. Voor alumni bedragen de kosten 27,50 euro. U kunt zich aanmelden via deze link. Eenmaal betaald deelnamegeld wordt niet teruggestort.