Symposium 2019


!! Belangrijke mededeling inzake aanmelden onder aan de pagina!!

Zaterdag 14 december 2019 organiseert ValC-hof in samenwerking met de Faculteit Cultuur- en rechtswetenschappen van de Open Universiteit en de AVOU haar elfde symposium. Dit jaar is gekozen voor een politiek-filosofisch thema. De sprekers belichten aspecten van de open, de liberale democratische samenleving en zetten deze tegenover de gesloten, de dictatoriale samenleving. Hoe open en hoe vrij is een open samenleving?

Waar oude muren worden geslecht, ontstaan nieuwe of krijgen bestaande een andere kleur. Jonge democratieën, voorheen achter de Berlijnse muur, neigen naar autocratische leiders en tonen moeite met de pluriformiteit waar de Europese Unie voor staat. Voor de Latino’s en Afro-Amerikanen in de VS is de segregatie nog steeds actueel. Google en Facebook vormen een zorgwekkende machtsfactor. En in hoeverre zijn buitengrenzen noodzakelijk voor het behoud van een open samenleving?

Sprekers

Het symposium wordt geopend door Herman Simissen. Hij zal vanuit politiek-filosofisch kader het genoemde thema bespreken met speciale aandacht voor het gedachtegoed van de filosoof Karl Popper. Toon Bosch zal spreken over de ontwikkeling van een gesloten samenleving i.c. het Italië onder Mussolini. Frank Mehring, zal een aantal aspecten van de Amerikaanse samenleving onder de loep nemen. De laatste spreker is Toef Jaeger, redacteur bij de NRC. Ze schreef twee boeken waaronder Koning eenoog, een biografie en migranten verhaal. Ze nam in het voorjaar van 2019 deel aan een forum over Afro-Amerikaanse literatuur bij het van start gaan van de film If Beale street could talk, naar de roman van James Baldwin.

Locatie

Het symposium vindt plaats op de campus van de Radboud Universiteit in het gebouw waar de Open Universiteit gevestigd is, Erasmuslaan 9, zaal 1.10.  

Programma van de dag (tijden bij benadering)

Vanaf 10.15 Ontvangst en koffie

10.45 Opening door dagvoorzitter Herman Simissen

11.00 Bijdrage Herman Simissen

11.45 Bijdrage van Toon Bosch

12.30 Lunch

13.30 Bijdrage van Frank Mehring

14.15 Bijdrage van Toef Jaeger

15.00 Theepauze

15.30 Debat

16.15 Borrel en uitdelen deelnamecertificaten

Deelname aan deze dag levert u 8 studie-uren op voor de cursus CW-debat. Reserveer 14 december 2019 voor dit veelzijdige programma!

Graag aanmelden voor 1 december 2019; de kosten voor deelname zijn 30,- euro voor CW-studenten en introducés, voor voorheen ValC-hof-leden 27,50 euro. Voor alumni bedragen de kosten 25,- euro. U kunt zich aanmelden op  https://avou.nl/agenda/symposium-valc-hof-over-democratie-en-dictatuur-op-14-december

Eenmaal betaald deelnamegeld wordt niet teruggestort.

Voor vragen of extra informatie mail naar cwvalchof@hotmail.com

Als link voor aanmelding niet werkt kun je je tot 12 december opgeven via

NL40RABO0331162695 t. n.v. A.E.P. Huisman van Gent.