symposium 2015


symposium banner

Vertel!

De mens als verhaal 

Op vrijdag 11 december 2015 organiseerden de studentenverenigingen ValC-hof en Utile Dulci in samenwerking met de Faculteit Rechts- en Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit hun achtste jaarlijkse symposium. Het thema is deze keer ‘De mens als verhaal’.

In onze tijd van razendsnelle (neuro)wetenschappelijke vooruitgang domineert een naturalistische opvatting van de mens. Wij ‘zijn’ onze genen, ons brein, onze biologische eigenschappen. Daartegenover staat echter een opvatting die de laatste tijd ook aan invloed wint en waarin het menselijk leven gezien wordt als een verhaal. Filosofen als Charles Taylor, Paul Ricoeur en Martha Nussbaum stellen dat de mens, als enige in de natuur, een zichzelf interpreterend wezen is. De mens stelt een eigen verhaal samen, een eigen ‘narratieve identiteit’: hij moet zichzelf voortdurend uitleggen en (her)interpreteren om te weten wie hij is en wat zijn eigen antwoorden zijn op de vragen en uitdagingen van het leven. Daarbij kunnen ook romans en films een belangrijke rol spelen: want de confrontatie met andere verhalen, en daarmee met de interpretaties van de wereld die deze andere verhalen vertegenwoordigen, helpt om het eigen leven te interpreteren en het eigen verhaal te schrijven.

In het symposium onderzoeken we op welke manier verhalen een rol kunnen spelen bij de vorming van de menselijke identiteit. In zijn inleiding tot de dag zal Jeroen Vanheste het thema ‘de mens als verhaal’ introduceren en verkennen aan de hand van enkele voorbeelden uit romans en films. Daarna hebben drie gastsprekers het thema vanuit hun eigen specifieke invalshoek belicht:

Onderwerp en programma van de dag liggen op het snijvlak van de filosofie, letterkunde en de sociale wetenschappen, waarbij er ook diverse raakvlakken zijn met de psychologie. Deze brede en interdisciplinaire benadering sluit bij uitstek aan bij de aard van onze studie.

naamloos

2 gedachten over "symposium 2015"

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.