Filmavond ValC-hof en AVOU


Na een lange periode van corona ellende mogen we er weer op uit! Onze eerste activiteit is het opnieuw organiseren van onze begeleide filmavond. Onze filmkeuze van dit jaar is Das schweigende Klassenzimmer uit 2019.

De filmavond wordt georganiseerd door projectgroep ValC-hof in samenwerking met de AVOU en vindt plaats op 20 oktober 2021.

Geen waarheid’ is het bloed van een dictatuur

De film Das schweigende Klassenzimmer uit 2019 geldt nu al als een klassieker waar het de vraag betreft hoe een dictatuur haar bevolking socialistisch en communistisch opvoedt. De film is gebaseerd op een autobiografisch verhaal van Dietrich Garstka uit 2006. Garstka was een van de abituriënten die voorkomen in de film. Het verhaal speelt zich af in Storkow, waar de eindexamenklas met het laatste jaar bezig was. Een eliteklas in de DDR. Deze klas was dader, ooggetuige en slachtoffer door het houden van twee minuten stilte in de klas. Een spontane actie met fatale afloop! De twee minuten stilte waren een reactie op de Hongaarse opstand in 1956, ter herdenking van de vele burgerslachtoffers van de Russen, niet zoals in de media in de DDR werd beweerd, van de fascisten en kapitalisten uit het Westen. In de ogen van de DDR-staat vormden deze twee minuten stilte een contrarevolutie, een actie van dissidenten en een politiek statement van de eerste orde. In de ogen van de abituriënten was het alleen maar een stoutmoedige ondoordachte reactie op de waarheid over de Hongaarse opstand in 1956.

Ook de vakanties zijn ‘organisiert’. bron afbeelding: Anja Fricke

Deze film laat heel goed zien hoe een dictatuur omgaat met de waarheid, en hoe zij dezelfde waarheid gebruikt om het eigen bestaansrecht te bewijzen. De waarheid van de zelfstandig en zelf handelende mens hoort niet in dat systeem thuis. De controle in een dictatuur wordt gewaarborgd door het spelen met de waarheid. Inzetten als het nodig is en zo gebruiken dat de waarheid wordt aangepast aan de waarheid van de dictatuur. Geen waarheid is het bloed van een dictatuur. Het is de willekeur die ervoor zorgt dat geen waarheid de dictatuur in leven houdt. Hannah Arendt schreef er al over.

Deze avond vindt plaats op 20 oktober 2021 in Focus Filmtheater, Audrey Hepburnplein 1 Arnhem. Op loopafstand van het station en ruime parkeergelegenheid in de buurt.

Programma  

18.30 uur Inloop

18.50 uur Korte intro Anja Fricke

19.00 uur Film kijken

21.00 uur Korte pauze

21.20 uur Toelichting en commentaar op de film, tevens verhaal op basis van haar jeugdervaringen in de DDR, door Anja Fricke. Aansluitend vragen en discussie.                                                                                                                      

Anja Fricke (*1978) is afkomstig uit de voormalige DDR. Zij woont sinds 2003 in Nederland, waar zij onder andere actief is als DDR-ervaringsdeskundige. Zij is verbonden aan het DDR-museum in Monnickendam.

Deelname bijdrage 12,50 euro. Voor AVOU leden 10 euro. Introducees zijn welkom en betalen 12,50 euro.

Hier de link om u aan te melden.

Aanmelden kan tot 10 oktober. Met vragen kunt u mailen naar cwvalchof@hotmail.com

Vanaf 25 september gelden er andere maatregelen in verband met corona. Focus hanteert de volgende procedure:

  • Wanneer u naar Focus komt, dan scannen wij uw QR-code die u in de CoronaCheck-app op uw mobiele telefoon heeft staan. Heeft u die app niet, dan kunt u ook gebruik maken van een papieren QR-code. Let wel: het gele boekje en de vaccinatieregistratie zijn niet geldig als Coronatoegangsbewijs!
  • Heeft u de CoronaCheck-app nog niet op uw telefoon staan? Leest u hier hoe u die via de appstore kunt downloaden: https://coronacheck.nl/nl/
  • U kunt ook een papieren QR-code bemachtigen >  https://coronacheck.nl/nl/print/
  • Houd uw telefoon met de CoronaCheck-app of uw papieren bewijs bij de hand zodra u Focus betreedt: dat helpt ons enorm in het zo vlot mogelijk afhandelen van de eenvoudige procedure.
  • Mocht u er niet uitkomen: de overheid heeft een Corona helpdesk die u telefonisch kunt raadplegen > 0800 1421 of 0800 1351

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.