Filmavond 2020


Das schweigende Klassenzimmer

Geen waarheid’ is het bloed van een dictatuur

bron: duitslandinstituut.nl

De film Das schweigende Klassenzimmer uit 2019 geldt nu al als een klassieker waar het de vraag betreft hoe een dictatuur haar bevolking socialistisch en communistisch opvoedt. De film is gebaseerd op een autobiografisch verhaal van Dietrich Garstka uit 2006. Garstka was een van de abituriënten die voorkomen in de film. Het verhaal speelt zich af in Storkow, waar de eindexamenklas met het laatste jaar bezig was. Een eliteklas in de DDR. Deze klas was dader, ooggetuige en slachtoffer door het houden van twee minuten stilte in de klas. Een spontane actie met fatale afloop! De twee minuten stilte waren een reactie op de Hongaarse opstand in 1956, ter herdenking van de vele burgerslachtoffers van de Russen, niet zoals in de media in de DDR werd beweerd, van de fascisten en kapitalisten uit het Westen. In de ogen van de DDR-staat vormden deze twee minuten stilte een contrarevolutie, een actie van dissidenten en een politiek statement van de eerste orde. In de ogen van de abituriënten was het alleen maar een stoutmoedige ondoordachte reactie op de waarheid over de Hongaarse opstand in 1956. Deze film laat heel goed zien hoe een dictatuur omgaat met de waarheid, en hoe zij dezelfde waarheid gebruikt om het eigen bestaansrecht te bewijzen. De waarheid van de zelfstandig en zelf handelende mens hoort niet in dat systeem thuis. De controle in een dictatuur wordt gewaarborgd door het spelen met de waarheid. Inzetten als het nodig is en zo gebruiken dat de waarheid wordt aangepast aan de waarheid van de dictatuur. Geen waarheid is het bloed van een dictatuur. Het is de willekeur die ervoor zorgt dat geen waarheid de dictatuur in leven houdt. Hannah Arendt schreef er al over.

Deze avond vindt plaats in Filmhuis Focus, Audrey Hepburnplein 1 Arnhem. Op loopafstand van het station en ruime parkeergelegenheid in de buurt.
Programma
18.30 uur Inloop 18.50 uur Korte intro Anja Fricke 19.00 uur Film kijken 21.00 uur Korte pauze 21.20 uur Toelichting en commentaar op de film, tevens verhaal op basis van haar jeugdervaringen in de DDR, door Anja Fricke. Aansluitend vragen en discussie.
Anja Fricke (*1978) is afkomstig uit de voormalige DDR. Zij woont sinds 2003 in Nederland, waar zij onder andere actief als DDR-ervaringsdeskundige. Zij is verbonden aan het DDR-museum in Monnickendam.
Deelname bijdrage15 euro. Voor AVOU leden 10 euro.
U kunt zich aanmelden met deze link voor deze avond. Ook kunt u hier uw studentnummer invullen als u een certificaat voor studie uren voor de cursus Cultuurwetenschappelijk Debat voor deze avond wilt. Aanmelden kan tot 16 juni. Met vragen kunt u mailen naar cwvalchof@hotmail.com