Filmavond 2019


20 juni 2019: Filmavond cultuurwetenschappen

Ingmar Bergmans Cries and Whispers

 Op donderdag 20 juni vindt voor de tiende maal de traditionele filmavond plaats voor studenten cultuurwetenschappen en andere belangstellenden. De avond wordt georganiseerd door projectgroep ValC-hof in samenwerking met de alumnivereniging, AVOU, en met de faculteit C en R en vindt deze keer plaats in Theaterzaal C van het Elinor Ostromgebouw, te bereiken via de hoofdingang van het Gymnasion aan de Heyendaalseweg 141, Nijmegen.

Centraal staat deze keer de film Cries and Whispers (1972) van Ingmar Bergman, de Zweedse regisseur die wordt gezien als een van de allergrootste Europese filmmakers van de 20e eeuw. Cries and Whispers behoort met Persona, Scènes uit een huwelijk en Fanny en Alexander tot de hoogst gewaardeerde films van Bergman. In de film gaat het om menselijke thema’s die bij Bergman altijd centraal staan: liefde, haat, familieverhoudingen, passie, lijden en dood. Vier vrouwen staan centraal. Maria en Karin keren terug naar het familielandhuis van hun zus Agnes, die op sterven ligt en verzorgd wordt door haar bediende Anna. De film kent een grote emotionele intensiteit, die nog versterkt wordt door de uitzonderlijk mooie visuele vormgeving, waarvoor de cameraman Sven Nykvist een Oscar won.
OU-docent filosofie Jeroen Vanheste verzorgt een introductie tot de film.

Omdat het de tiende keer is dat we onze jaarlijkse filmavond organiseren, begint de avond met een retrospectief: we blikken kort terug op de films die in de afgelopen negen jaar werden vertoond.

Het programma voor de avond ziet er als volgt uit:

18.30-19.00    Ontvangst in The Yard (het café op de eerste verdieping dat uitkijkt over de sportvelden)

19.00-19.30    Retrospectief: de ValC-hof filmavond van 2010 tot 2019 (in Theaterzaal C, begane grond)

19.30-20.00    Introductie bij Cries and Whispers door Jeroen Vanheste

20.00-20.15    Korte pauze

20.15-21.45    Filmvertoning Cries and Whispers (met Engelse ondertiteling)

21.45-             Napraten en een glas in The Yard

Aanmelden voor deze avond kan via https://avou.nl/agenda/filmavond-cries-and-whispers-van-ingmar-bergman/

 

De kosten voor deelname bedragen 12,50 euro voor studenten en introducees. Voor leden van de AVOU bedragen de deelnamekosten 7,50 euro. U kunt zich aanmelden via bovenstaande link en kiest daar wat voor u van toepassing is. Aanmelden kan tot uiterlijk een week van tevoren. Hier is ook ruimte om uw studentnummer in te vullen. Wij adviseren u zich tijdig aan te melden, want de afgelopen jaren werd de filmavond steeds zeer druk bezocht!

De bijeenkomst telt mee in het kader van CW-debat: deelname levert 4 studie-uren op.