Filmavond 2018


27 juni 2018: Filmavond cultuurwetenschappen

De filmavond van 27 juni was weer een groot succes. De inleiding van Jeroen Vanheste handelde over de idealistische liefde in de literatuur. Over het symposium van Plato, de hoofse liefde uit de middeleeuwen en de romantische liefde uit de laatste eeuwen. Steeds het ideaal van een onbereikbare liefde zoals die is vormgegeven in teksten, en de laatste eeuw natuurlijk ook in film. A short film about love van Kieslowski is een filmische vertelling van zo’n onbereikbare liefde, door Jeroen passend geplaatst in de traditie van het idealisme.

 

A Short Film About Love

 

Na de succesvolle edities van de afgelopen jaren vindt op woensdag 27 juni opnieuw een filmavond plaats voor studenten cultuurwetenschappen. De avond wordt georganiseerd door studievereniging ValC-hof in samenwerking met de faculteit CenR en staat dit keer in het teken van A Short Film About Love van de Poolse regisseur Krzysztof Kieslowski.

 

Kieslowski (1941-1996) wordt gezien als een van de belangrijkste Europese filmregisseurs van de 20e eeuw. Hij is vooral bekend om de trilogie Trois Couleurs en om zijn Dekalog, een serie van 10 korte films waarin steeds een van de tien geboden centraal staat. A Short Film About Love is een iets uitgebreide versie van deel 6 van de Dekalog.

 

OU-docent Jeroen Vanheste verzorgt voorafgaand aan de film een introductie waarin hij ingaat op de achtergronden van de film en deze situeert binnen het filosofische denken over de liefde. Welk beeld van de liefde toont Kieslowski ons in de film, in welke filosofische denktraditie kan dat beeld geplaatst worden, en waaruit bestaat de zeggingskracht van Kieslowski’s film?

Het programma voor de avond ziet er als volgt uit:

 

18.30-19.00    Ontvangst in LUX (Mariënburg 38-39, Nijmegen)

19.00-19.40    Introductie door Jeroen Vanheste

19.40-20.00    Korte pauze

20.00-21.25    Filmvertoning A Short Film About Love (in zaal 2)

21.25-            Napraten en een glas in het café van LUX

Aanmelden voor deze avond:

De kosten voor deelname bedragen 15,00 euro per persoon en voor leden van Valchof 12,50. Het is mogelijk een introducée mee te nemen. In verband met de reservering van de zaal dit bedrag graag voor 11 juni overmaken naar de rekening:

NL98 INGB 0751 7012 11 t.n.v. H. Ubbink, onder vermelding van ‘filmavond 27-6’. U bent pas aangemeld als u hebt betaald en restitutie is helaas niet mogelijk. Daarnaast vragen wij u een bericht naar cwvalchof@hotmail.com te sturen met uw studentnummer. Wij adviseren u zich tijdig aan te melden, want de afgelopen jaren was de zaal steeds volgeboekt!

De bijeenkomst telt mee in het kader van CW-debat: deelname levert 4 studie-uren op. Let op: deze film wordt ook vertoont tijdens de zomerschool filosofie 2018.