1813 Jane Austen – Pride and Prejudice


130px-PrideAndPrejudiceTitlePageDeze ironische sociale zedenschets over de noodzaak je vijf dochters aan de man te brengen eind 18e eeuw is een verhaal over trots en vooroordeel en tevens de moeder van de romantische komedie, een echte klassieker: je haat elkaar eerst, maar gaat dan van elkaar houden.

Korte biografie Jane Austen

Jane Austen werd op 16 december 1775 in Steventon, waar haar vader dominee was, geboren als dochter van George Austen (1731-1805) en Cassandra Leigh Austen (1739-1827).

Jane was de jongste van 8 kinderen, ze had 6 broers en 1 zuster, in een hechte familie. Ze Jane Austenwas vooral zeer close met haar zus Cassandra jr. en haar broer Henry, die later ook haar literair agent zou worden. Als 8-jarige werd ze met haar zus naar Oxford en Southampton op kostschool gestuurd. Na een uitbraak van tyfus, die haar bijna het leven kostte, zette ze haar opleiding thuis voort. Van 1785 tot 1786 volgde ze samen met haar zus een opleiding aan de Reading Ladies Boarding School waar ze onder andere Frans, muziek en dansen leerde. Door economische tegenspoed moesten de meisjes echter weer huiswaarts keren.

Omdat haar vader een uitgebreide bibliotheek bezat konden de meisjes hun leeshonger gemakkelijk stillen waardoor de beide zussen hun literair talent konden ontwikkelen zonder een formele opleiding.

In haar tienerjaren begon Jane met het schrijven van gedichten, verhalen en komedies voor het amusement van de familie. In die periode legde ze zich ook toe op het parodiëren van de stijl van de Gotic novels, die erg populair waren in de 18e eeuw. In die periode ontstonden ook de eerste contouren van Sense and Sensibility.

In 1795 had ze een liefdesrelatie met de neef van haar buurman, maar de affaire leidde niet tot een huwelijk omdat de jongeman door zijn familie werd weggestuurd. Na de mislukte relatie begon ze te schrijven aan haar tweede roman First Impressions, dit werd later Pride and Prejudice.

De Austens bleven tot aan het pensioen van vader George in Steventon wonen en daarna verhuisde het gezin naar Bath. De verhuizing was nefast voor haar literaire productie. Ze bewerkte alleen nog haar roman Nothanger Abbey en nog een onvoltooide vierde roman. In Bath kreeg ze ook haar enige huwelijksaanzoek. Het was een niet bijster knappe of intelligente man, maar hij was wel behoorlijk gefortuneerd. In eerste instantie aanvaardde ze het aanzoek, maar ze trok later haar belofte weer in. Dit was een zeer ongewone beslissing voor een vrouw in die tijd. Bovendien was ze onafhankelijk van haar familie geworden en had ze ook haar zuster en broers kunnen helpen in hun maatschappelijke carrière.

Jane_Austen_(House_in_Chawton)_2
Jane Austen House in Chawton

In 1805 overleed haar vader en moest ze met haar moeder en zus vanwege hun wankele financiële positie bij haar broer Francis intrekken . Later trokken ze naar Chawton, naar het landgoed van haar broer Edward, die een bemiddeld was geworden.

Eenmaal weg uit de hectiek van Bath nam haar literaire productie weer toe. Ze publiceerde anoniem vier romans : Sense and Sensebility (1811), Pride and Prjudice (1813), Mansfield Park (1814 en Emma in 1815.

In 1816 werd ze ziek en het jaar daarop overleed ze op 41-jarige leeftijd.

Achtergrondinformatie over Pride and Prejudice.

Over deze roman zijn talloze artikels en boeken gelezen bovendien zijn er ook vele sites gewijd aan deze vrouwelijke auteur. Hieronder volgt een greep uit het ruime aanbod maar alle tips blijven welkom.

Gender and Class Oppression in Jane Austen’s Pride and Prejudice (2013)

Artikel van Dr.Chung Chin-Yi, Ph.D Teaching Assistant Department of English Literature National University of Singapore

The Anonymous Jane Austen

Artikel van Kate O’Connor. De link leidt naar de site van de  University of Oxford. Hier kunt u niet alleen essays vinden, maar ook lezingen op video en audiofragmenten.

Links

Jane Austen

De Nederlandstalige Jane Austen site met tal van wetenswaardigheden.

http://www.janeausten.org/ engelstalige site met talloze verwijzingen.

De Nederlandse Jane Austen Society

Jane Austen Information Page een wat rommelige verzamelpagina met zeer veel links.

De Jane Austen Society of North America

Pride and Prejudice

Gutenberg Project de volledige tekst online.

Goodread de volledige tekst downloaden in diverse formats.

Penguin een ‘teachers guide’

Wikipedia de Engelstalige en zeer uitgebreide bijdrage.

Audioboek the volledige versie, meer dan 10 uur luistergenot.